Recepten

Pepernoten

Ingrediënten

  • 500 g zelfrijzend bakmeel
  • 250 g donkerbruine basterdsuiker
  • 8 tl speculaaskruiden
  • mespuntje zout
  • 200 g koude boter
  • 180 ml melk
Totale tijd: 1 UUR

Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng het zelfrijzend bakmeel met de basterdsuiker, speculaaskruiden en zout.

Snijd de boter in blokjes. Snijd met twee messen de boter door het droge mengsel.

Voeg beetje bij beetje de melk toe aan het deeg en kneed tot het soepel is.

Verdeel het deeg in vier ballen en rol er lange slierten van.

Snijd in gelijke stukjes en rol hier balletjes van. Verdeel de balletjes over een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze met een vork iets platter.

Bak in ongeveer een kwartier gaar en lichtbruin. 

Haal de bakplaat uit de oven, laat afkoelen en bewaar in een afgesloten glazen pot. 

Taai Taai

Ingrediënten

  • 2 middelgrote eieren
  • 350 g tarwebloem (+ extra om te verstuiven)
  • 1 el gemalen kaneel
  • 1 tl gemalen kardemom
  • 1 tl gemalen nootmuskaat
  • 1 tl gemalen kruidnagel
  • 1 tl bakpoeder (pakje à 5 zakjes)
  • 1 mespunt zout
  • 3 el bruine kandijsuiker
Totale tijd: 1 uur en 20 minuten
Meng in een kom de honing met de helft van de eieren. Zeef de bloem.
Schep in een andere kom de gezeefde bloem, kaneel, kardemom, nootmuskaat, kruidnagel, het bakpoeder en het zout om.
Schep het bloemmengsel met een houten lepel door het honingmengsel. Roer tot een samenhangend geheel ontstaat.
Bestuif je handen met bloem en kneed tot een deegbal. Verpak het deeg in vershoudfolie laat 1 uur in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot 1 cm dik.
Steek met de vormpjes figuurtjes uit de taaitaai en leg de figuurtjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
Klop de rest van de eieren los en bestrijk het deeg ermee. Strooi de suiker erover en druk licht aan.
Bak de taaitaai in het midden van de oven in 10-15 min. bruin en gaar. Laat afkoelen op het rooster

Glutenvrije pepernoten

Ingrediënten

  • 150 gram glutenvrije bloem (bijvoorbeeld mix C van Schär, maar ander meel kan natuurlijk ook)
  • 75 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 90 gram boter (roomboter is het lekkerst, maar margarine kan ook)
  • 10 gram (koek- en) speculaaskruiden
  • 2 eetlepels melk (eventueel water, als je geen melk in huis hebt)
Totale tijd: 1 UUR
Pepernoten lukken met (bijna) alle soorten glutenvrij meel (bijvoorbeeld mix C van Schär). Kies wel voor witte basic mix.
Weeg de ingrediënten af en snij de boter in kleine stukjes. Doe alles in een kom en kneed tot er een bal ontstaat.
Leg bakpapier op een bakplaat en draai uit je deegbal kleine balletjes. Die leg je op de bakplaat.
Zet je bakplaat in een voorverwarmde oven op 140/150 graden. De oven mag niet te warm zijn want dan ‘smelten’ je pepernoten en wordt het één grote koek.
Je kunt de oven beter wat lager verwarmen en de pepernoten iets langer in de oven doen dan andersom.
De pepernoten moeten zo’n 20 à 25 minuten in de oven.